Sesterská registrace v Austrálii

Převést českou sesterskou registraci do Austrálie není žádný med. Vlastně je to tak složité, že naprostá většina lidí celý proces vzdá už v začátcích. Dalším problémem je, že je ohromný nedostatek informací o tom, jak samotný proces probíhá, co je k němu potřeba a jaké kroky podniknout. Migrační právník vám bude z 95% taky k ničemu, protože se pravděpodobně ještě s ničím takovým nesetkal. A tak vám nezbude nic jiného než si na všechno přijít sami ANEBO přečíst tenhle článek, ve kterém vysvětlím jak registrace dosáhnout krok za krokem. Nedávno se mi to totiž povedlo, mnozí tvrdí, že jsem dokonce jediná Češka které se to za momentálních podmínek povedlo. Momentálních proto, že nemůžete srovnávat zdravotní sestry které emigrovaly do Austrálie desítky let zpět, kdy stačilo zamávat maturitním vysvědčením. Tak už tomu opravdu není.

Důležité je si uvědomit z jakého důvodu registraci chcete. Je to proto, že usilujete o Australské PR? Nebo už v Austrálii žijete a jen se chcete vrátit ke zdravotnictví? Proces získání registrace je vesměs stejný pro oba případy, pouze pokud chcete registraci použít jako nástroj k získání PR doporučuji si nejdříve spočítat body a na stránkách imigračního si ověřit, pokud je vaše specializace na SOL listu. Např. tady

Vaším největším zdrojem informací budou především webové stránky AHPRA (Australian Health Practitioner Regulation Agency) a NMBA (Nursing and Midwifery Board of Australia). Obě stránky jsou nesmírně obsáhlé a vyžadují vysokou úroveň angličtiny.

1.Krok: Spočítejte si praxi a projděte vzdělání

Na stránkách Nursing and Midwifery Board of Australian (NMBA) jsou jasně vypsaná kritéria, která MUSÍTE splňovat, aby jste dosáhli na registraci. Většinou se týkají registrace samotné v zemi kde momentálně pracujete a vašeho vzdělání. Pokud nemáte alespoň bakalářské vzdělání z oboru Ošetřovatelství, nebudete schopni registraci dokončit a další kroky jsou tak zbytečné. Co se týče praxe, doporučuji si projít webové stránky NMBA, jelikož tyto podmínky se mění. Já potřebovala minimálně 2 roky z posledních 5ti let.

2. Krok: Angličtina

K samostatné registraci budete potřebovat test z angličtiny. Když jsem s registrací začínala já tak AHPRA přijímala pouze výsledky od IELTS, což je asi tak nejhorší a nejvíce manipulativní test co si umíte představit. Dobrá zpráva je, že dnes už navíc přijímají i PTE Academic, který je o dost lehčí a dělá se celý na počítači. Kolik je aktuálně minimální score si najděte na stránkách AHPRA, ale běžně je 7 z každé kategorie u IELTS Academic module a 65 z každé kategorie u PTE Academic. Na to, abyste test zvládli musíte mít každopádně velmi pokročilou akademickou angličtinu, tzn. popisovat grafy, psát eseje a mít bohatou slovní zásobu. Tenhle krok bude vyžadovat spoustu času a příprav s ohledem na vaši úroveň angličtiny.  

3. Krok: Shromáždění dokumentů

Pokud jste splnili bod 1 a 2, začněte pracovat na shromažďování dokumentů. Před tím, než budete posílat žádost AHPRA, ujistěte se, že máte všechny diplomy přeložené NAATI certifikovaným překladatelem a kopie ověřené JP (Justice of the Peace). Tyto kroky jsou asi těžko proveditelné v ČR a tak nezapomeňte mít všechny ORIGINÁLY s sebou v Austrálii. Pokud budete mít pouze ověřenou kopii z ČR tak vám to nikdo neuzná. Dále budete mimo jiné potřebovat:

  • Transkript z Vysoké školy
  • Speciální popis předmětu Farmakologie od vaší Vysoké školy
  • Potvrzení o registraci v ČR (to samotné trvá min. 2 měsíce)
  • Mezinárodní výpis z rejstříku trestů
  • Potvrzení o akreditaci Vysoké školy kde jste studovali od školy samotné a od Ministerstva školství

Ujistěte se, že máte toto všechno zařízené dopředu, protože pokud ve vaší žádosti bude cokoliv chybět a vaše žádost už bude v procesu, AHPRA vám dá třeba jen 14 dní na to sehnat potřebné dokumenty, které za tu dobu a navíc z Austrálie nejste schopni zajistit.

4. Krok: Zaslání žádosti AHPRA

AHPRA zpracovává žádosti. Žádost můžete buď vyplnit online nebo zaslat se všemi přílohami poštou. Poplatek za poslání žádosti je cca 400 AUD. Po zaslání žádosti vám bude přidělen Case Officer, který vás bude kontaktovat, pokud bude cokoliv potřeba doplnit k vaší žádosti, nebo pokud bude potřebovat něco vysvětlit. Pravidelně tak kontrolujte emaily. Čekací doba bude záviset na tom, jak moc čistá vaše žádost je a kolikrát vás museli kontaktovat. Běžně trvá 3 až 6 měsíců.

5. Krok: Vyjádření

Vzhledem k tomu, že máte české vzdělání, nepočítejte s tím, že by vás okamžitě na základě vaší žádosti zaregistrovali. Pokud máte Mgr. titul, také nepočítejte s tím, že by vám k něčemu pomohl. V Austrálii uznají maximálně Bc. Nejlepší možné vyjádření které tak můžete čekat je pozvání k tzn. Bridging Programu. Bridging Program je tzv. přemosťovací program pro sestry, které mají vzdělání a praxi ze zahraničí a v jiném jazyce než angličtině. Od obdržení pozvání máte 1 rok na uskutečnění programu. Program nemůžete dělat nikde jinde než v Austrálii. V emailu s pozvánkou vám přijde i seznam universit pod kterými program můžete studovat a které jsou na to akreditovány.  Důležité je si uvědomit, že za program budete muset zaplatit docela dost tučnou částku, mezi 15000 až 18000 AUD. Pokud jste pozvání nebyli, znamená to, že nesplňujete většinu kritérií z bodu 1 a tudíž pro vás registrace v Austrálii není možná.

6. Krok: Očkování a krevní testy

Pokud jste se rozhodli (a jste z finančních důvodů schopni na program nastoupit) studovat Bridging Program, jednejte rychle. Ono se sice zdá, že jeden rok co máte na vystudování tak krátkého programu je dlouhá doba, ale věřte mi, že není. Na to, abyste byli schopni nastoupit potřebujete mít aktuální očkování ( ne, ty co jste absolvovali v dětství nestačí) na běžné choroby a spousty odběrů. Mimo jiné:

  • tetanus, záškrt, černý kašel
  • tuberkuloza, buď Mantoux test nebo hodně drahý krevní test
  • žloutenka A (stačí první dávka) a B
  • spalničky, příušnice, zarděnky
  • chřipka 

Toto je pouze výčet těch nejzákladnějších a zároveň minimum co po vás bude univerzita chtít. Já jsem si musela dát booster na několik dětských onemocnění, protože už jsem v krvi neměla dost protilátek. Zároveň taky chřipku, i když této vakcíny nejsem zastánce, ale byla povinná pro praxi.

7. Krok: Bridging Program

Na stránkách AHPRA si musíte najít akreditovanou universitu, která vám umožní studovat bridging program. Spousta z nich jsou vybookované měsíce dopředu a mnoho z nich vede program jen párkrát do roka. Koukejte se po daných univerzitách dlouho dopředu ať máte přehled. Program se skládá z teoretické a praktické části a momentálně trvá 3 měsíce, ale brzy se tato doba bude prodlužovat na 6 měsíců. Není se čeho bát, pokud programu budete věnovat dostatek času a pozornosti tak ho úspěšně ukončíte. Praktická část probíhá v nemocnici, kterou vám přidělí.

Pokud Bridging Program děláte jen z toho důvodu, abyste mohli pracovat ve vašem oboru v Austrálii, tzn. máte PR nebo Australian citizenship, vaše úsilí tímto krokem končí. Zbývá už jen znovu podat žádost AHPRA a čekat na vyřízení, které by mělo při dodržení všech ostatních kritérií pozitivní.

Pokud jste se vydali touhle cestou pro imigrační účely, vaše cesta nekončí. Pošlete znovu žádost AHPRA a čekejte na kladné vyřízení. Pozor – v době znovupodání žádosti musíte mít platný police check a váš English test. Po obdržení certifikátu o registraci podejte žádost pro skill assessment, v našem případě ANMAC

ANMAC

Anmac je australský akreditační council. Právě tahle agentura určí, pokud se vám uzná vysokoškolské vzdělání a také kolik let praxe vám uznají na základě vašeho letter of recommentadion. Na jejich stránkách musíte vytvořit žádost, kam vložíte veškeré dokumenty potvrzující vaše vzdělání a praxi. Žádate o Modified Skills Assessment, protože v tuto chvíli jste již registrovaní v Austrálii. Doporučuji si vše pečlivě přečíst, hlavně jejich požadavky na skenování dokumentů a jak má vypadat dopis z nemocnice kde jste pracovali. Samotný dopis vám může podpořit a nebo naprosto potopit celou vaší pracovní zkušenost z ČR. Věnujte mu tedy dost času a nezapomeňte, že musíte mít originál podepsaný od hlavní sestry vašeho daného oddělení, kde jste pracovali. Samotný proces stojí přes $300 a čekat na výsledek budete několik týdnů.

Poznámka k praxi – dva imigrační právníci mi nezávisle na sobě řekli, že mi v Austrálii praxi u lůžka z ČR neuznají. Není to v žádném případě pravda. Pokud máte dobrý letter of recommendation, tak vám praxi uznají. Počítají se od té doby co jste byli poprvé zaregistrování v ČR (a ne od té doby co máte vystudovaného bakaláře, jak mi bylo také řečeno).

Pokud jste obdrželi pozitivní skill assessment od ANMAC, a splňujete minimum bodů pro imigraci pod skilled vízy, můžete podat EOI pro visa 189 nebo 190.

Hodně štěstí!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *